Co dělat s papouškem, když jedeme na dovolenou?

Nad odpovědí na tuhle otázku přemýšlejí všichni z nás, kteří doma chovají menší či větší papoušky a chtějí odjet na dovolenou. Někdy není jednoduché přijít na řešení, které by vyhovovalo vám i papouškům, ale existuje několik možností, mezi kterými budete muset nakonec vybrat tu “správnou”. Níže jsem vám popsal jejich výhody, ale i možná úskalí a také v jakých případech je vhodné je zvolit. Tak se pojďme podívat, jaké máte jako chovatelé papoušků při odjezdu na dovolenou možnosti. 

Co s papousky pri odjezdu na dovolenou5

Nejdůležitější je se zamyslet nad dvěma důležitými faktory, a tedy jaký druh papouška doma chováte a na jak dlouho chcete odjet. Pokud totiž máte doma andulku a pojedete pryč na prodloužený víkend, je to úplně jiná situace, než když máte doma žaka a chcete odcestovat na 10denní dovolenou. 

 

Jak zajistit papouška při kratší dovolené, například prodlouženém víkendu

Při krátkých pobytech, například pokud pojedete pryč na víkend nebo maximálně na 4 dny, je možné papouška nechat doma samotného. Tuhle variantu doporučuji jen u méně náročných druhů, které samy delší dobu bez problému vydrží. Z mých zkušeností to sami doma zvládnou například andulky, zebřičky nebo agapornisové. Naopak u takových papoušků žako nebo u velkých ar nemusí být tohle řešení vůbec ideální. Ale bez ohledu na druh opeřence, tesknit po vás budou všichni z nich, proto je doma samotné nenechávejte příliš často. 

Myslete na to, že na celou dobu, co vy budete pryč, musí mít ptáci dostatek vody a potravy. Doporučuji vodu nalít do více misek nebo napáječek, kdyby náhodou některou z nich převrhli, tak ať mají ještě další zdroj. Pokud by totiž papoušci byli několik dní bez pití, mohla by vaše dovolená mít velmi nepříjemné následky. Pro tyto případy jsou skvělé napáječky a taková krmítka, která vodu nebo zrní dávkují postupně. Když přidáte chutné a výživné tyčinky nebo klasy senegalského prosa, které ptáky nasytí a rovnou i zabaví, bude to ideální. Kromě toho je dobré jim do klece dát nějaké nové hračky nebo bidýlka, díky kterým si budou moct zkrátit dlouhé chvíle. Pokud je papoušků ve voliéře nebo kleci více, tím lépe budou odloučení od lidského parťáka zvládat. 

Ideálnější ale bude, když se domluvíte s rodinou, známými nebo sousedy, ať se alespoň jednou denně zajdou na papoušky podívat. Stačí, když zkontrolují, že jsou opeřenci v pořádku a že mají co pít a jíst. Taková návštěva zabere maximálně 10 minutek a vy díky ní budete na dovolené v klidu. 

Co s papousky pri odjezdu na dovolenou4

 

Jak se postarat o papouška, když nás čeká týdenní nebo delší dovolená 

Jedete pryč na týden, 10 dní nebo rovnou dva týdny? V tomto případě už papouška samotného doma nechat nemůžete. Máte ale několik možností, jak tuto situaci vyřešit. 

Papoušek zůstane doma a dochází za ním někdo na hlídání

První možnost je pro papouška pravděpodobně nejpříjemnější. Zůstane totiž v prostředí, které zná, nebude muset nikam cestovat a pokud zná i osobu, která jej bude chodit krmit a trávit s ním čas, bude to značka ideál. Jak se tedy na tuto možnost připravit? Bude to hlavně o přípravě toho, s kým bude papoušek trávit čas. 

Ať už to bude někdo z rodiny, kamarád nebo soused, musíte mu vysvětlit, jak často papouška krmit, co a kdy mu servírovat, kdy měnit vodu a taky jak s ním trávit čas. Zkrátka čím méně papouškův denní režim změníte, tím lépe. Rozhodně bude dobré, když se papoušek s novou chůvou seznámí už dopředu. 

Když si hlídač troufne papouška na chvíli vypustit, bude to jedině dobře. Pokud ale bude mít jen sebemenší pochyby, že ptáka pak nezavolá zpátky do klece, raději ať jej nevypouští vůbec. Je tedy dobré, když je papoušek na dlouhé pobyty v kleci zvyklý a nebude každý den čekat na to, až jej z ní někdo vypustí, aby se proletěl. V případě, že pojedete pryč na delší dobu, zvažte pořízení větší klece, ve které bude mít papoušek dostatek prostoru a nebude mu volný pohyb chybět. 

Přestěhování k prozatímním pečovatelům 

Pokud neseženete nikoho, kdo by mohl každý den docházet k vám domů, je potřeba papouška po dobu vaší dovolené přestěhovat k někomu, kdo se o něj postará. Tato varianta sice bude příjemnější pro papouščí chůvu, protože nebude muset nikam dojíždět, ale o to to bude méně komfortní pro papouška. Přestože bude pořád ve své kleci, kterou moc dobře zná, bude vnímat změnu okolí, což pro něj může být stresující. 

MŮJ TIP: Před přestěhováním papouška zkontrolujte stav kleci a pokud je to potřeba, vyčistěte ji. Přece jen to bude příjemnější pro hlídače i samotného papouška.

Opět je dobré, když pták bude u někoho, koho zná. Pokud by byl v úplně novém prostředí s úplně novým člověkem, mohlo by se stát, že bude agresivní. Stejně jako u první varianty je potřeba, ať se chůva naučí co a kdy papoušek jí a jaké aktivity má rád. I zde platí pravidlo – čím méně se denní režim opeřence změní, tím lépe. Přichystejte taky zásobu oblíbených pamlsků, které pomůžou i při krizových situacích. Co by papoušek pro jeho oblíbený piškot nebo sušený banán neudělal, že?

Pokud bude papoušek v domácnosti, kde žádný pták není, je možné, že se tam budou nacházet předměty nebo rostliny, které by jej mohly ohrozit. Pokud bude potřeba papouška z klece vypouštět, sepište seznam věcí, na které si chůva bude muset dávat pozor.

Papouščí hotel

V případě, že se o papouška v době vaší dovolené nemůže postarat žádný váš známý, člen rodiny nebo soused, pošlete jej do papouščího hotelu. Přestože papouščí hotely nejsou prozatím tak rozšířené jako například ty psí, ve velkých městech už jich pár existuje. Ceny se pohybují od 100 kč až po 500 kč za den. Záleží, jestli se jedná o profesionální zařízení nebo jen o milovníka ptáků, který dohlédne i na toho vašeho papouška. Vybírejte ale s rozvahou a nenechte se zlákat nízkou cenou. Doporučuji se do hotelu jet podívat a případně jej zarezervovat až posléze. Přece jen chcete, ať má papoušek tu nejlepší péči a vrátí se vám v pořádku domů. 

V některých hotelech mají připravené voliéry i klece, ale pro pohodlí papouška je lepší, když bude v kleci, kterou zná. Nezapomeňte mu přibalit dostatek krmiva, pamlsky a oblíbené hračky. Pro jistotu majitelům hotelů předejte i kontakt na veterináře, který se o papouška stará.

Je možné, že si papoušek bude škubat peří. Nevyděste se, nemusí to nutně znamenat, že s papouškem v hotelu zacházeli špatně. Je normální, že si ptáci ve stresu škubou peří a tohle pro opeřence stresová situace bez debat bude. Vše by se po návratu z dovolené a přestěhování papouška zpět domů mělo během pár dní vrátit do normálu. 

Vzít s sebou na dovolenou

V případě, že selhaly všechny předchozí varianty, naložte klec s papouškem do auta a vydejte se vstříc novým dobrodružstvím společně. 

Pokud pojedete do zahraničí, je potřeba myslet na vyřízení papírů. Je dobré mít s sebou doklad o jeho nabytí, tedy kupní smlouvu, a kromě toho, pokud chováte takový druh papouška, který je chráněn mezinárodní úmluvou CITIES, mějte s sebou i tuto dokumentaci. Dále na krajské veterinární stanici požádejte, ať papouška zaregistrují do systému TRACES, což je integrovaný počítačový veterinární systém Evropské unie, sloužící k hlášení přemisťování zvířat a zárodečných produktů mezi členskými státy EU. Pro cesty mimo Evropu se pak informujte přímo na veterině, jaké doklady budete potřebovat. Někteří chovatelé se s papoušky bez jakýchkoliv dokladů vydávají například i k moři, ale je to velmi riskantní, jelikož policie může při namátkové kontrole papíry k ptákům vyžadovat. 

Co s papousky pri odjezdu na dovolenou2

 

Pokud nebudete na dovolenou jezdit příliš často a papoušek nebude tyhle stresové situace zažívat pravidelně, zvládne jakoukoliv variantu, kterou zvolíte. Ať už tedy zůstane pár dní sám doma nebo jej pošlete do hotelu, přestože to pro něj může být nepříjemné a může po vás tesknit, po návratu do normálního režimu se vše zase urovná a rozhodně vám to nebude mít za zlé. Třeba se mu to naopak bude líbit a vy si tak budete moct na dovolenou vyjet častěji. V případě, že by vás k tomuto tématu něco zajímalo, neváhejte mi napsat na Facebook nebo na e-mail info@proptaky.cz.

Pokud si teprve plánujete pořídit vašeho prvního papouška, pečlivě prozkoumejte na jaké věci dát pozor, protože by mu v kleci nebo voliéře mohly ublížit. Kromě toho byste měli dbát i na to, aby se papoušek nebál. No a následně se můžete věnovat odchovu ptáčat nebo volnoletectví

Mohlo by vás také zajímat: