Jak chovat andulky – zajímavosti, tipy a triky

Andulky, nebo také papoušci vlnkovaní, se řadí mezi ty nejčastěji chované ptáky v českých domácnostech. Je to hlavně díky tomu, že nevyžadují extrémně náročnou péči, jsou malého vzrůstu, takže jim stačí jen ta nejmenší klec, jejich pořizovací cena není moc vysoká a jsou krásně barevní, což okouzlí každé dítě, které následně přesvědčí dospělé, že si je musí pořídit domů. 

Andulka 2

Andulky vlnkované pocházejí z Austrálie, kde obývají téměř celý kontinent. Žijí převážně v hejnech na travnatých plochách poblíž eukalyptových lesů, ale nevadí jim ani pouště – jsou totiž přizpůsobivé na teploty, snesou 40 stupňů i mínus 5 při ranních námrazách. Do Evropy je přivezli v průběhu 19. století hlavně díky jejich milé povaze a pestrému zbarvení.

5 zajímavostí, které jste o andulkách pravděpodobně nevěděli

  • Na těle andulky byste napočítali více než 3 000 peříček.
  • Papoušek vlnkovaný je starý český pro andulku.
  • Ptáky o velikosti andulek může ohrozit i ztráta jen 10 až 12 kapiček krve. 
  • Chovatele bude určitě zajímat, že andulky velmi často vylučují – zhruba každých 20 minut.
  • Andulky byly dlouho považovány za ty nejmenší papoušky na světě. Pak se ale zjistilo, že existuje ještě menší druh, a tedy papoušíček šedokřídlý.

Jaké druhy andulek existují?

Přestože dneska seženete andulky různých barev, ty původní andulky, ze kterých jsou vyšlechtěné všechny ostatní, měly zelené břicho a konec ocasu, žlutou hlavičku, modré a černé skvrny po očima, modrý konec ocasu a vlnkovaná křídla, záda i vrch hlavy. 

Pokud se vám ale toto typické zbarvení nelíbí, můžete vybírat mezi desítkami vyšlechtěných variant: žluté, bílé, zelené, světle i tmavě modré, azurové, šedé nebo taky světle fialové. Dále existují i speciální varianty, jako například BlackFace, BlackWing nebo Texas clear body, tzv. TCB, která je oblíbená mezi chovateli v Česku i na Slovensku. 

Jak na chov andulek?

Andulky jsou velmi inteligentní, snadno si je ochočíte a když budete mít čas a trpělivost, zvládnou se naučit i nějaké triky a “cirkusové” kousky. Rády napodobují i slova a opakují nejrůznější zvuky. Kromě toho jsou velmi přátelské, a přestože se dobře se cítí mezi lidmi, jsou zvyklé žít v hejnech, je dobré mít doma v kleci alespoň pár. Ideální je po jednom opeřenci od každého pohlaví, ale bez problémů spolu vyžijí i dva samečci. Každopádně dvě samičky nedoporučuji. V zajetí se andulky dožívají 6 až 12 let. 

Pořizovací cena andulek 

Jako první vás bude pravděpodobně zajímat, kolik taková andulka stojí. Andulku pořídíte přímo od chovatelů, kteří vám jednoho papouška prodají už od 130 Kč. Cena andulek tedy není vůbec vysoká, ale pokud se jedná o vašeho prvního ptáka, musíte počítat i s dalšími náklady – pořízení klece, vybavení, hraček, krmiva atd. 

Pokud se chcete pořádně připravit na svého prvního papouška, doporučuji vám si projít článek “Co by vás nemělo překvapit při pořízení vašeho prvního papouška?”.

Vhodná klec pro andulky

Rozměry klece pro jednu andulku by měly být alespoň 60 x 40 x 40 cm. Doporučuji klec s jemnou mříží a dejte si pozor na vzdálenosti mezi jednotlivými dráty, které by neměly přesáhnout 1,2 cm. Pokud by byly mezery větší, andulky by se zde mohly zaseknout a nepříjemně se zranit.

Klec umístěte do prostoru, kde často pobýváte. S andulkami si tak rychleji vybudujete vztah, budete moct pozorovat jejich chování i zdravotní stav, a navíc andulky milují být ve společnosti, tak budou celkově spokojenější. Klec nedoporučuji dávat do kuchyně, k radiátoru nebo do průvanu. 

Co dát do klece?

I v kleci pro andulky by neměla chybět miska na krmení a vodu nebo nějaké jiné krmítko s pítkem, bidýlka různých průměrů a hlavně hračky, aby se andulky nenudily. Z mých zkušeností mají rády houpačky, žebříky i zvonky. Pokud budete chtít, ať vám ptáci zahnízdí a vyvedou mladé, nezapomeňte umístit i hnízdící budku pro andulky

S předměty v kleci to ale není dobré přehánět. Andulka by pořád měla být schopná pořádně roztáhnou křídla a protáhnout se. Jednou za čas je také dobré andulku vypustit a nechat ji, ať se proletí. V tomto případě je ale potřeba domácnost zabezpečit tak, aby se papouškovi nic nestalo

Vhodné krmivo pro andulky

Jako základní krmivo můžete pořídit speciální směs zrnin pro andulky a drobné papoušky. Kromě toho je dobré do jejich jídelníčku přidat:

  • Ovoce a zeleninučerstvé ovoce a zelenina může zcela přirozeným způsobem zajistit papouškům dlouhý a spokojený život. Andulky milují například jablka, třešně, meruňky, meloun, mrkev, okurky, salát atd. 
  • Zelené krmivo – na jakékoliv zahradě, louce nebo poli můžete pro andulky posbírat pampelišky, klasy obilovin, zahradní bylinky a taky různé typy travin. Jen si dejte pozor, ať tráva nebo rostliny nejsou znečištěné například od projíždějících aut. 
  • Vaječné krmivo vaječné krmivo nebo doma vyrobenou míchanici nabídněte andulkám hlavně v období hnízdění a při odchovu mláďat. 

Co andulka nesmí jíst?

U ovoce a zeleniny si dejte pozor na pecky a jadérka, se kterými by si trávicí ústrojí malých papoušků nemuselo poradit. Kromě toho je dobré se vyhnout i fazolím, rebarboře, stonkům z rajčat nebo houbám. 

Pokud vás zajímá o krmení andulek více informací, přečtěte si článek “Jak krmit andulky: Co by jim nemělo chybět a na co si dát pozor”, kde se dozvíte vše potřebné. 

Andulka 6

Jaké nemoci mohou andulky ohrožovat

Nemoci, se kterými se u andulek můžete nejčastěji setkat jsou:

  • Vápenka neboli ptačí svrab – poznáte jej tak, že se na kůži pařátů, ozubí nebo zobáku tvoří bílé rohovité šupinky. Způsobují je roztoči, kteří se právě do těchto částí velmi rádi zavrtávají. Veterinář může pro andulku doporučit antiparazitika nebo olej, kterým budete postižené části potírat a tím se roztoči udusí. 
  • Průjem – andulky může potrápit průjem například při nadměrné konzumaci čerstvé zelené stravy. Stačí vynechat zelené a problémy zmizí. 
  • Kokcidióza – průjem může někdy souviset i s kokcidiózou, která se taky může objevit při konzumaci čerstvého zeleného krmiva. Andulky mají při této nemoci vystouplé břicho, jsou apatické, naježené a výrazně hubnou. V tomto případě pomůže papouškům jedině veterinář.  

Co dělat, když andulka vyvrhuje potravu?

Pokud andulka vyvrhuje potravu, většinou to nesouvisí s nějakým onemocněním. Jedná se o typické chování samců, kteří chtějí nakrmit samičky, když jim projevují náklonnost. Tohle chování se může objevit nejen v souvislosti se samičkou, ale i s mladými ptáčaty, a dokonce taky s oblíbenou hračkou nebo vámi jako oblíbenými chovateli. 

Pokud se ale objeví i další zdravotní problémy, poraďte se s veterinářem. 

Andulka2

Rozhodli jste se, že si páreček andulek nakonec pořídíte? Na e-shopu Proptaky.cz najdete klece, krmivo, hračky i další potřebné vybavení. Pokud byste měli ohledně jakýkoliv dotaz papoušků, jsem vám k dispozici na telefonním čísle +420731478932, na Facebooku nebo na e-mailu info@proptaky.cz.

Chcete se o ptačích druzích dozvědět více? Přečtěte si článek o agapornis, o astrildovitých nebo o kanárcích. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

Mohlo by vás také zajímat: