Krkavcovití: ptáci, kteří řeší hlavolamy

Jedná se o velmi inteligentní ptáky, kteří dokáží řešit hlavolamy, imitují nejrůznější zvuky, ale pokud jim budete věnovat málo času, mohou být až agresivní – řeč je o krkavcovitých. V dřívějších dobách byl chov vran, kavek i krkavců poměrně běžný. Přestože tomu už tak dnes není, můžete se do jejich chovu pustit i teď, ale mít doma havrana nebo krkavce není jen tak! Pokračujte ve čtení a zjistěte, v čem je jejich chov tak náročný.  

Krkavec 2

Kavka vs. vrána vs. havran vs. krkavec 

Když vidíme hejno velkých ptáků s černým peřím, spoustě z nás to nažene hrůzu, ale pravděpodobně nedokážeme rozpoznat, jestli se jedná o kavku, vránu, havrana nebo krkavce. Přitom mezi nimi existuje několik odlišností, pomocí kterých už budete moct přesně určit, o koho se jedná. No a pokud se rozhodnete nějaký z těchto druhů chovat, je potřeba vědět, jakého ptáka si vůbec chcete pořídit. 

Zaměřte se na tři hlavní věci, a tedy velikost opeřence, zobák a taky barva peří.

Krkavcoviti_prehled_BLOG_foto

Kavka 3Jak poznat kavku?

Kavka obecná je ze všech těchto čtyř černých ptáků nejrozpoznatelnější. Je z nich nejmenší, velikostně bychom ji mohli přirovnat k holubovi a konkrétně se může dorůst 34-39 cm. Má krátký a sytě černý zobák. Určitě vás zaujmou její světlé oči a šedě zbarvené peří za hlavou.

 

Vrána 1

Jak poznat vránu?

Vrána černá dorůstá do délky 45-50 cm, má hladké černé peří, které může mít až nazelenalý lesk. Ke své velikosti má poměrně malý zobák a spolehlivě ji rozeznáte, když začne vydávat hlasité “krá”. 

 

Havran 2Jak poznat havrana?

Havran polní je velikostí velmi podobný vráně, dorůstá do 45-47 cm. Havrana poznáte od ostatních krkavcovitých rovnou podle několika specifik. Když na něj zasvítí slunce, jeho peří má modrý nádech. Má velký špičatý šedý zobák, u jehož kořene neroste žádné peří (narozdíl od kavky, vrány i krkavce) a u nohou má tzv. kalhotky, což jsou odstávající pera. 

 

Krkavec 2Jak poznat krkavce?

Krkavec velký je ten největší krkavcovitý pták žijící na našem území, může se dorůst až 70 cm. Má dlouhý ocas, černé peří s kovovým leskem, a hlavně mohutný zobák. Charakteristické je pro něj i odstávající peří na hrdle. 

 

Další krkavcovití

Mezi krkavcovité se ale kromě výše zmíněných černých ptáků řadí i černobílé straky, barevné sojky, hnědobílí ořešníci kropenatí a další stovky druhů ptáků.  

Jak na chov krkavcovitých?

Jak jsem už zmínil v úvodu, chovat doma nějakého krkavcovitého ptáka není jen tak. Například krkavci velcí, kteří se u nás běžně vyskytují, jsou chráněni a není možné si je jen tak odchytit v přírodě a umístit do domácí voliéry. Každopádně pokud se vám zalíbil například krkavec bělokrký, tak pro jeho chov žádné povolení nepotřebujete, což v tomto případě vychází jako jednodušší varianta. 

Ochočení a aktivní trávení času

Obecně krkavcovití jsou velmi společenští a inteligentní ptáci, a proto potřebují dostatek aktivit a taky parťáka, se kterým budou trávit čas – buď tedy chovatele, dalšího opeřence nebo dokonce jiné zvíře. 

Skvělou formou zábavy jsou pro tyto velmi inteligentní ptáky nejrůznější hádanky a rébusy, krkavcovité logické hry velmi baví. Vyzkoušejte například jednoduchou verzi piškvorek nebo třeba “skořápky”. Nezapomeňte na nějakou chutnou odměnu, aby byli ptáci dostatečně motivovaní. 

Pokud se vám bude zdát, že je pták příliš agresivní dejte mu do voliéry nějakou plyšovou hračku, na které by si svou agresi mohl vybít. Případně si plyšáka vemte do ruky a vyloženě na ptáka s ním útočte, aby se unavil a díky tomu upustil páru. 

V případě, že si budete chtít krkavce ochočit, je potřeba si pořídit mládě a to si sám odkrmit. Ale pokud se na něj jen budete chtít kochat ve voliéře, můžete si ptáka pořídit i odrostlejšího. V Rusku si jeden chovatel ochočil krkavce do takové míry, že si sám přinese misku na krmení, umí hrát piškvorky, dokáže pomocí klacíků vyšprtnout kus krmení z trubky nebo po volném letu přiletí k voliéře a sám si do ní otevře dveře. Na Instagramu má tento ochočený krkavec Gosha více než půl milionu sledujících. 

Vzpomeňte si na film Vykoupení z věznice Shawshank, kde z hnízda vypadlo mládě vrány o které se pak staral knihovník Brooks. Pojmenoval ho Jake, krmil ho červy a vyloženě ho měl jako domácího mazlíčka – i to je krásný příklad toho, jak můžete i tento druh opeřence ochočit. 

Pokud budete mít na krkavcovité dostatek času a budete se jim věnovat, stanou se vašimi dlouholetými parťáky. 

Jakou zvolit voliéru a čím krkavcovité krmit?

Co se týče voliéry, tak vybírejte úměrně k velikosti opeřence. Například pro ty největší krkavce je dobré připravit klec o velikosti alespoň 3x2 metry, aby měli i prostor k protažení křídel a k létání. 

Vzhledem k tomu, že jsou všichni krkavcovití všežravci, ve volné přírodě zkonzumují hmyz, drobné hlodavce, mršiny, plody stromů, semínka i části rostlin. Tomu je třeba přizpůsobit i jídelníček, pokud je budete chovat doma –  když zvolíte půl na půl živočišnou a rostlinnou stravu, uděláte dobře. Můžete jim podávat naklíčená semínka, zeleninu, obilí, ovoce, ořechy, cvrčky, moučné červy, vařené i syrové maso nebo třeba i vajíčka. Nepohrdnou ani vaječnou míchanicí, na kterou v tomto článku najdete skvělý recept. Kromě toho nezapomeňte na pravidelný přísun čisté vody.

Kavka 5

Pokud si netroufnete na náročný chov krkavcovitých, ale andulky, agapornisové nebo kanárci vás nelákají? Zvažte třeba raritní druh nestor kea nebo si projděte tento článek a zjistěte, jaký papoušek se k vám hodí. Spoustu užitečných informací najdete i v obecném článku o ptácích

Mohlo by vás také zajímat: