Stres, onemocnění nebo nuda? Co způsobuje škubání peří u papoušků

Všimli jste si, že váš papoušek najednou začal pelichat více, než je běžné? Může jít o běžné přepeřování, ale i o vážný zdravotní problém. Prozradím vám, co vše může způsobovat škubání peří.

Papousci_peri_foto1

To, že z ptáků často létá peří, potvrdí každý chovatel. Okamžikem, kdy by vás ztráta opeření měla znepokojit, je chvíle, kdy si pták začne pera zobákem vytrhávat sám a ve velkém množství nebo když na hrudníku nebo na krku objevíte lysinu. V takové chvíli je důležité zjistit, jestli jde o běžné opeřování nebo zda si pták vytrháváním per ubližuje.

Aby papoušek nepřišel o svoji chloubu

Ptáci nemají peří jen na ozdobu. Menší a větší pírka tvoří 4 - 12 % jejich hmotnosti a kromě létání pomáhají papouškům udržovat i zdravou tělesnou teplotu (v rozmezí 37,8 do 40 ° C). Mimo jiné je také důležitou součástí namlouvacích rituálů v období hnízdění. Z toho důvodu bychom jakoukoliv větší ztrátu peří neměli brát na lehkou váhu. 

Škubání peří je problém, který trápí až 15 % papoušků žijících v zajetí, takže je velmi pravděpodobné, že se s tímto problémem setkáte při chovatelství exotického ptactva také. Nejčastěji těmito problémy podle některých zdrojů trpí papoušci šedí - žako, ale často o peří přicházejí i jiné druhy papoušků.

V prvotní fázi může škubání per předcházet časté čechrání a upravování peří, které dělají ptáci normálně. Velmi brzy ale může přejít v úplnou devastaci opeření.

Důležité je vnímat, při jaké příležitosti se pták k vytrhávání peří uchyluje, zvlášť v případě, pokud se jedná o chování zcela nezvyklé nebo až neurotické.

Jaké jsou nejčastější důvody, proč si ptáci škubou peří?

  • Přepeřování 

Přepeřování je fyziologický pochod, který řídí hormony štítné žlázy a je pro ptáky přirozený. Probíhá 1x a výjimečně až 3x ročně. U ptáků, kteří žijí v bytech, je četnost nižší a také průběh může být mírnější.

Pták při přepeřování shodí staré peří, které je ale vzápětí nahrazeno peřím novým. Celý proces trvá přibližně 4 - 6 týdnů.

Rozlišuje se přepeřování celkové, kdy pták nejprve ztratí na obou stranách těla obrysová pera a pak postupně ztrácí zbytek per po celém těle, a přepeřování částečné - to probíhá zpravidla před pářením a ptáci (samci) během něj nahrazují staré a vybledlé brky novým a jasně zářivým peřím.

Pro ptáky je přepeřování náročný proces a mohou během něj být neklidní až agresivní. Připravte se také na to, že ve dnech přepeřování budou mít papoušci větší apetit a můžou mít i zvýšenou teplotu.

Pokud vše probíhá tak, jak má, jsou stará pera vytlačována z folikul pery novými. Proces přepeření je tak plynulý a bez větších obtíží. Ptáka ale růst nového peří může svědit a působit mu diskomfort. 

Trošku zpříjemnit mu to můžete rosením vlažnou vodou nebo tím, že mu do klece přidáte koupací nádobu. Vlhkost napomáhá uvolnění per z kůže a pták se tak nemusí drápat nebo si pera z folikul vykusovat zobákem.

Chybu určitě neuděláte ani tím, že zajistíte papouškovi dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, aby tělo prostřednictvím potravy dodal potřebné živiny, vitamíny a minerály. Přepeřování je energeticky náročný výdaj a právě díky kvalitní stravě ho mohou ptáci překonat snadněji.

K lékaři byste se měli vydat v případě, kdy si všimnete, že nové peří nedorůstá tak, jak má a nebo přepeřování trvá nestandardně dlouho. To může být známkou choroby či toho, že štítná žláza, která produkuje hormon tyroxin, nefunguje tak, jak má.

Papousci_peri_foto2

  • Vyškubávání per

Pokud pták začne intenzivně ztrácet peří v jiném období, než je zvykem nebo je škubání intenzivnější, až násilné, je potřeba zjistit, co se s ním děje a podle toho jednat.

Hlavní důvody škubání peří lze rozdělit na:

  • psychické;
  • vnější;
  • zdravotní příčiny.

Psychické příčiny

Papoušci velmi špatně snáší stres a škubání per je jedním ze způsobů, který si od náročné situace „pomáhají”. Nejčastěji za zhoršením psychického stavu papouška stojí stěhování, změna majitele, přesunutí klece nebo frustrace z příliš dlouhého pobytu v kleci apod. Velmi často jsou také ptáci stresovaní novými domácími spotřebiči, jinými mazlíčky nebo dětmi.

Škubání per je de facto formou sebepoškozování. Ptáci si pomocí ubližování sami sobě mohou kompenzovat samotu nebo třeba i sexuální frustraci. V některých případech ptáci využívají škubání peří k tomu, aby na sebe upozornili a je to velmi výrazná touha po pozornosti.

Zamyslet byste se měli nad tím, jestli vašeho papouška netrápí nedostatek podnětů a nuda.

S nudou v kleci můžete zatočit pomocí interaktivních hraček nebo hraček, které sami vyrobíte. Návod, jak na to najdete v článku o výrobě bezpečných hraček pro papoušky.

Co s tím? Jestliže víte, že pták byl stresové situaci vystaven nebo víte, co jeho špatný psychický stav způsobuje, měli byste se pokusit vrátit jej zpět do pohody a udělat vše pro to, aby se podmínky vrátily zpět do kolejí, které papouška nestresují.

Hodně pomáhá i pomalé zvykání na novou věc či novou situaci. Postupný trénink bude vyžadovat spoustu trpělivosti, ale poté, co papoušek zjistí, že nová situace nepřináší žádnou hrozbu ani nebezpečí, měla by se jeho psychická pohoda zlepšit a spolu s ní i stav jeho opeření.

Inspiraci na to, jak s ptáky pracovat, pokud se něčeho bojí, přináší můj článek o tom, Jak zajistit, aby se u vás papoušek nebál. Týká se sice nově přinesených mláďat, ale myslím, že některé tipy budou užitečné i při jiných situacích.

Papousci_peri_foto3

Vnější příčiny

Za vnější příčiny nezdravého chování u papoušků patří například nízká vlhkost v místnosti, kde se nachází klec, což může způsobovat vysoušení pokožky a nepříjemné svědění, na které pták reaguje vytrhávání per. 

Častou příčinou toho, že ptáci nejsou na svém stanovišti spokojení, mohou být i různé pachy v domácnosti

Parfém, bytový osvěžovač vzduchu, vonná svíčka nebo i výpary z kuchyně či cigaretový kouř mohou papouškům velmi vadit a ubližovat. Reakcína to je škubání per a bolestivá poranění v oblasti hrudníku a nohou. 

Co s tím? Odstranění vnějších příčin papouščí nespokojenosti by ani v těchto případech nemělo být nic složitého. S nízkou vlhkostí v bytě pomůže vlhkoměr a občasně rosení papouščí klece.

Pomoci může i koupání. Jak na to, aby pro vás i pro papouška byla příjemná zkušenost, se můžete dočíst v článku o koupání papoušků.

V případě, že ptáka dráždí používání vůní, doporučuji nepoužívat nic příliš aromatického v blízkosti klece. Ptákům výrazné pachy nedělají všeobecně moc dobře.

Zdravotní problémy vedoucí ke škubání peří

Nedokážete se příčiny neobvyklého chování u svého ptáka dopátrat svépomocí? Pak je na čase navštívit veterináře, který provede vyšetření krve, trusu, vyšetření samotného peří a důkladný rentgen a určí, kde je problém. 

Za špatným zdravotním stavem papouška mohou stát například problémy s játry či močovým ústrojím, bakteriální infekce, zánět kůže, nedostatek vitamínů nebo třeba napadení parazity. Papoušky často také trápí onemocnění dýchacího traktu, nádorová onemocnění nebo problémy s trávením.

Celý výčet diagnóz a pohled na problematiku škubání  sepsala MVDr. Jana Leimerová z veteriny v Zábřehu ve starším článku Škubání per u papoušků.

Co s tím? V případě zdravotních problémů je řešení vždy na veterináři, který ptákovi navrhne léčbu a další postup přímo na míru. Na vás je dbát o to, aby měl pták čistou a vydezinfikovanou klec, aby se do oděrek nedostala infekce. Ke zmírnění příznaků a lepšímu hojení můžete přispět podáváním vitamínových přípravků a pestré stravy bohaté na živiny.

Škubání peří na první pohled vypadá jako banální problém, ale opak je pravdou. Mnohdy to může být indikátor opravdu velmi závažných onemocnění. Díky tomu, že budete svého papouška bedlivě pozorovat, můžete odhalit případný problém ještě než naplno vypukne. 

Držím palce, ať při svých chovatelských pokusech nemusíte řešit u svých mazlíčků žádný velký zdravotní problém a ať vám papoušci přinášejí jen radost. 

Pro jakékoliv dotazy jsem vám k dispozici na e-mailu info@proptaky.cz.